Slimme sensoren
Het gloednieuwe distributiecentrum van Nike in Laakdal is een toonbeeld van energie-efficiëntie, duurzaamheid en flexibiliteit. Aan alles is gedacht om het energiegebruik zo klein – en groen – mogelijk te houden. Zo zijn zowel de kantoorruimtes als de gigantische magazijnen uitgerust met automatische led-verlichting. In de kantoren passen slimme sensoren de sterkte van de leds automatisch aan de hoeveelheid daglicht aan die op de übertransparante ramen valt. In de magazijnen houden vergelijkbare sensoren de activiteit van mensen, machines en voertuigen in de gaten. Niet om de werknemers te controleren, wel om zoveel mogelijk leds te dimmen waar tijdelijk geen verlichting nodig is.
Dimmen of doven
Deze zogenaamde ‘slimme verlichting’ zit in de lift. TriLED, een bedrijfje dat nog maar net de start-upfase is ontgroeid, heeft zich toegelegd op het ontwerp en de plaatsing van slimme verlichtingssystemen. Sinds zijn oprichting in januari 2014 mocht het al meer dan vierduizend lampen installeren. De Limburgse firma mikt vooral op klanten met grote gebouwen zoals magazijnen, sporthallen of feestzalen. Onlangs installeerde het een systeem in een magazijn van 9.000 vierkante meter waarin maar twintig werknemers zo nu en dan rondliepen. Het was dus onnodig om het hele magazijn voortdurend te verlichten. Met de slimme sensoren van TriLED worden nu nog alleen die plaatsen verlicht waar er activiteit is, terwijl op andere plekken het licht wordt gedimd of zelfs helemaal gedoofd. Daardoor loopt de energiebesparing op tot liefst 70 procent.
Financieringsplan voor relighting
NB-Engineering is een ander bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in slimme verlichting. Hun leds uitgerust met daglichtsturing en bewegingssensoren zorgen voor een significante energiebesparing bij bedrijven. Het leuke aan de technologie is dat de ingenieurs van NB-Engineering vooraf al kunnen vertellen hoe groot die besparing is. Ze gaan daarvoor bij de (potentiële) klant op bezoek en maken lichtplannen op. Het bedrijf gaat er prat op dat niet alleen bedrijven, maar ook scholen, ziekenhuizen en andere openbare instellingen bij hen terechtkunnen voor de volledige renovatie van hun bestaande verlichtingsinstallatie.
Dat laatste wordt ‘relighting’ genoemd. Natuurlijk kleeft er aan elke renovatie een prijskaartje. NB-Engineering heeft daarom een nieuw soort financiering bedacht, een betalingsmethode waarbij bedrijven hun investering bekostigen met de besparing die ze realiseren op hun energiekosten. Dat zorgt ervoor dat bedrijven hun relighting op maximaal drie jaar gefinancierd krijgen. Nadien stopt de betaling, maar de besparing loopt natuurlijk door.