Barbecue op zonne-energie
Steenkool, gas of elektriciteit heb je niet nodig om worstjes te grillen op deze COOKUP 200-zonnebarbecue, die enkele jaren geleden in Frankrijk een Industry Design Award won. De zonnestralen worden gebundeld dankzij de parabolische vorm, zodat het eten gaar wordt zonder elektriciteit of brandstof en dus zonder CO2-uitstoot. De barbecue haalt temperaturen tot 200°C en kan eten grillen voor vijf personen. Zelfs als de zon niet voortdurend schijnt, zou hij volgens de ontwerpers voldoende warmte geven om het eten even snel te bereiden als een barbecue op gas of houtskool.
Eerste hulp bij stroompanne
Word je deze winter geconfronteerd met een black-out of stroompanne, dan komt dit handige toestel je misschien wel van pas. De BaroCook bestaat uit een doos uit kunststof, een metalen schaal en een heatpack die in combinatie met water een chemische reactie geeft. Het water warmt daardoor op tot 98°C, zodat je een kleine maaltijd au bain-marie kunt opwarmen. Het grootste formaat heeft een inhoud van 850 milliliter, en warmt eten op in een vijftiental minuten.
Hooikist 2.0
De Hooimadam is geïnspireerd op de hooikist waarin vroeger eten werd warm gehouden voor de arbeiders op het veld. Het is eigenlijk een katoenen hoes gevuld met wol, die zo goed isoleert dat ze eten drie uur warm houdt en laat verder garen. Om water of voedsel aan de kook te krijgen, heb je dus wel nog stroom nodig, maar daarna doet de hooimadam de rest. Stoofvlees, rijst, soep, en andere gerechten kunnen na een vijftal minuten op het vuur met pan en al in de zak tot ze helemaal gaar zijn.