“Het aantal pakjes dat een gezin bestelt, stijgt elk jaar ongeveer 15 procent. Om maar te zeggen dat online aankopen in de lift zitten. Ongeveer een kwart van de leveringen gebeurt echter niet op tijd, omdat de ontvanger – thuis of op het afleveradres – niet aanwezig is. Het is dus niet ongebruikelijk dat een koerier nog eens moet terugkomen, wat niet erg ecologisch is, of dat je zelf naar het postkantoor moet om het langverwachte pakje op te pikken.” Dat zei Patrick Leysen, CEO en medeoprichter van de Antwerpse start-up Parcify, oktober laatstleden in Gazet van Antwerpen. Allemaal niet zo bevorderlijk voor het milieu, tenzij je te voet of met de fiets naar daar gaat.
De Antwerpse start-up is in ons land al een aantal jaar bekend – en gewaardeerd – voor zijn bezorgdienst naar een specifieke locatie, volgens de wensen van de klant. Waardoor je niet alleen tijd bespaart, maar ook brandstof. In deze context worden de steden Antwerpen, Hasselt en Brussel bediend. Maar nu gaat Parcify nog een stapje verder op het vlak van gepersonaliseerde bezorgdiensten. Tot eind december boden ze in een testfase – voor het eerst in België – een pakketbezorgservice aan waarbij de ontvanger niet thuis hoeft te zijn. En dit dankzij een smart lock of intelligent slot.
Hoe werkt het?
De koerier of bezorger komt het pakje bij jou thuis binnen leggen terwijl jij er niet bent. Wees gerust, hij is geen dief en hij kan niet door muren lopen. Zodra jouw pakket klaar is om geleverd te worden, stuurt de bezorger van Parcify een melding naar je smartphone. Wanneer de koerier voor je deur staat, en je bent niet thuis (dit werkt zelfs vanuit het buitenland), open je het slimme slot via een app op je smartphone. Allemaal mogelijk dankzij geolocalisatie. De leverancier heeft dan 10 seconden om het pakje binnen te leggen en weer naar buiten te gaan … en de deur goed te sluiten natuurlijk, om warmteverlies te vermijden! De ontvanger krijgt vervolgens een melding dat het pakket afgeleverd is. Dit innovatieve slimme slot werd vervaardigd door het Oostenrijkse Nuki. Tot eind december was er een gratis pilootfase in Antwerpen en omstreken.
En in 2018?
Momenteel analyseert Parcify de veelbelovende eerste resultaten, en probeert het oplossingen te vinden voor de problemen die zich zouden kunnen voordoen. Net zoals de meesten van ons, maak je je wellicht zorgen over de veiligheid van dit systeem. Het bestaat al in de Verenigde Staten, waar het zichzelf al bewezen heeft en waar het gebruikt wordt door online gigant Amazon. Al vraagt deze laatste aan klanten die gebruik maken van dit soort leveringen wel om aan de binnen- en/of buitenkant van hun huis een camera te installeren. Je kan immers nooit voorzichtig genoeg zijn.
De Verenigde Staten achterna
Het gaat om een voor België revolutionair concept dat het aantal leveringen en dus online aankopen verder de hoogte in moet sturen. Alleen valt nog af te wachten hoe men ervoor gaat zorgen dat de kat niet ontsnapt wanneer de voordeur opengaat, dat de koerier niet gebeten wordt door de hond en dat de deur terug goed gesloten wordt, zodat er geen warmte verloren gaat. En wat in het geval van een stroompanne, of als de leverancier in jouw huis iets tegenkomt? Tien seconden lijkt kort, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe zit het bij diefstal of bij schade aan je woning? En zou dit ook kunnen werken op zonne-energie?
Laten we ervan uitgaan dat de mensen van Parcify al volop antwoorden aan het zoeken zijn op deze vragen en al dan niet gegronde bezorgdheden, en dat de maatregelen die Amazon hieromtrent al voorstelde in de Verenigde Staten ook snel in ons land toegepast kunnen worden.