Condensatieketel
- Wat is het?
Een condensatieketel werkt wel nog op aardgas of stookolie, maar stoot minder stikstofoxide en koolmonoxide uit en verbruikt veel minder energie dan een klassieke verwarmingsketel. Dat komt onder meer doordat hij een gedeelte van de warmte uit de verbrandingsrook recupereert. Bovendien is het vermogen van een condensatieketel afgestemd op de buitentemperatuur en de gewenste temperatuur in je woning.
- Hoeveel kost het?
Wil je een condensatieketel op aardgas installeren, reken dan op een basisinvestering van 2.500 à 4.000 euro. Condensatieketels op stookolie zijn iets duurder: 4.000 à 7.000 euro. In bepaalde gevallen kan je ook een premie aanvragen.
- Besparing?
Dankzij de energiebesparing – ongeveer dertig procent ten opzichte van een klassieke verwarmingsketel – heb je de kosten van een condensatieketel op aardgas na ongeveer tien jaar terugverdiend.
Warmtepomp
- Wat is het?
Een warmtepomp maakt gebruik van stroom, maar haalt het grootste gedeelte van haar energie uit de omgeving. Via een compressor onttrekt ze warmte aan de lucht, het grondwater of het water. Die vorm van verwarmen wordt ook wel lage-temperatuurverwarming genoemd, omdat je je woning verwarmt met water met een lage temperatuur, die via kleine leidingen in de vloer of de wanden van je huis wordt verspreid. Daarom is de techniek vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Er bestaan echter ook hybride oplossingen, die een warmtepomp combineren met een condensatie- of pelletketel.
- Hoeveel kost het?
Een warmtepomp die warmte onttrekt aan de lucht is de goedkoopste optie en kost tussen 2.500 en 4.000 euro. Warmtepompen die werken met geothermische energie zijn een stuk duurder, met prijzen vanaf 10.000 euro. In veel gevallen kom je wel in aanmerking voor een premie.
- Besparing?
Met een warmtepomp verlaag je je energiekosten met bijna drie vierde. De kosten heb je zo na tien tot vijftien jaar terugverdiend.
Zonneboiler
- Wat is het?
Met een zonneboiler maak je gebruik van zonne-energie om je tapwater te verwarmen. Op zonnige dagen levert de zonneboiler bijna al je warme water, in de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een opslagvat in huis om het warme water in op te slaan.
- Hoeveel kost het?
Een zonneboiler kost tussen 3.500 en 5.000 euro. In bepaalde gevallen kan je ook een beroep doen op een premie.
- Besparing?
Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft van de energiekosten op warm water. De terugverdientijd is onder meer afhankelijk van de oriëntatie en de efficiëntie van het systeem, maar bedraagt gemiddeld tien tot vijftien jaar.
Andere opties: pellet- of biomassaketel
- Wat is het?
Als alternatief voor verwarmingsketels op stookolie of aardgas kan je ook kiezen voor een cv-ketel die werkt op pellets of houtsnippers. Omdat pellets afkomstig zijn van restafval, worden ze beschouwd als CO2-neutraal. Een biomassaketel heeft bovendien een hoger rendement dan een gewone houtkachel of een klassieke cv-ketel. Bij de verbranding stoot hij wel meer fijn stof uit dan een verwarmingsketel op aardgas.
- Hoeveel kost het?
Een volautomatische pelletketel kost zo’n 12.000 euro. In sommige gevallen kan je een beroep doen op een premie.
- Besparing?
Pellets kosten op dit moment ongeveer even veel als aardgas of stookolie. Investeren in een pelletketel levert je dus niet meteen een besparing op.