Waar komt het essent.be-gas vandaan?
Griet: “Net als bij stroom is van gas niet te achterhalen waar de energie die je huis binnenkomt precies vandaan komt. Het gas kan via pijpleidingen uit het Nederlandse, Engelse of Noorse deel van de Noordzee komen, uit Groningen of één van de kleine Nederlandse gasvelden, uit Rusland of zelfs uit Qatar in de vorm van LNG – vloeibaar aardgas – dat in Rotterdam, Zeebrugge of Groot-Brittannië weer is omgezet in gas. Essent.be en zijn moederbedrijf RWE kopen het gas voornamelijk op de groothandelsmarkt in Nederland of België waar het door andere bedrijven is binnengebracht. Daarnaast hebben we zelf contracten met leveranciers uit Noorwegen en Rusland.”
Je hoort wel eens spreken over hoogcalorisch en laagcalorisch aardgas. Wat is het verschil?
Griet: “Gas van zoveel verschillende bronnen is natuurlijk niet identiek en het verschilt inderdaad van samenstelling. Afhankelijk daarvan is de calorische waarde of de hoeveelheid energie die eruit komt bij verbranding anders. De netwerkbeheerders zorgen ervoor dat de gaskwaliteit die je huis binnenkomt altijd past binnen de bandbreedtes die je fornuis en cv-ketel aankunnen. Omdat we onze klanten een eenheidsprijs per energie (kWh) doorrekenen en niet per kubieke meter, maakt het voor de eindklant geen verschil of je hoog- of laagcalorisch gas verbruikt.”.
Hoe wordt de prijs van gas bepaald?
Griet: “Op de korte termijn is het puur een kwestie van vraag en aanbod. Als de vraag stijgt, bijvoorbeeld bij koud weer, stijgt de prijs. Wanneer er bij warm weer meer gas gestookt moet worden om onder andere airco's van stroom te voorzien, stijgt de prijs ook. Als het aanbod stijgt omdat er meer gas uit Rusland komt, daalt de prijs. Op langere termijn, wanneer handelaren nog niet kunnen weten of het warm of koud zal zijn, kijken velen naar de olieprijs, ondanks het feit dat het aantal zogenaamde oliegeïndexeerde contracten afneemt.”
Is aardgas eigenlijk veilig?
Griet: “Aardgas is niet zelfontbrandend, er is een hittebron nodig om het te laten ontbranden. Het is ook lichter dan lucht en als het in de open lucht vrijkomt, vervliegt het snel. In natuurlijke toestand is aardgas wel reukloos. Om ervoor te zorgen dat mensen zouden merken dat er ergens gas ontsnapt, en ontploffingsgevaar te voorkomen, wordt er de geurstof mercaptaan aan toegevoegd. Aardgas is dus een veilig product, zeker de laatste jaren omdat aardgastoestellen steeds veiliger worden.”
Kook en verwarm je zelf op aardgas?
Griet: “Toen we ons huis kochten, heb ik meteen de sterk verouderde stookolieketel eruit laten gooien en hem vervangen door een hoogrendementsketel op aardgas. Ik kan niet leven met de onzekerheid dat ik zonder stookolie zou kunnen vallen. Ik vind het ook niet leuk dat je moet kopen aan de prijs van het moment wanneer de tank leeg is."
Identikit
Naam: Griet Lammens
Leeftijd: 35
Burgerlijke staat: samenwonend, één zoontje
Hobby: tennis
Werkt bij essent.be sinds 2010
Houdt van haar werk: “Omdat ik het verschil kan maken en onmiddellijk resultaat zie van wat ik doe.”