Steeds meer bedrijven willen de terreinen rondom hun gebouwen opwaarderen. Het mag tegenwoordig wel iets meer zijn dan een saai grasperkje of een heggenformatie. Dit soort traditionele aanplantingen zijn op het vlak van aanwezige fauna meestal immers zo dood als een pier.
Activiteit, binnen én buiten
Het natuurgericht stimuleren en beheren van bedrijfsterreinen heeft een resem positieve gevolgen: bomen en struiken zorgen voor een betere luchtzuivering, minder geluidsoverlast en een aangename omgeving voor buitenactiviteiten.
Belgisch-Nederlands project
Bij bedrijven ontbreekt vaak de nodige knowhow en technische praktijkkennis om meer natuurgericht te werken. Daarom wil het Interreg-project 2B Connect bedrijven stimuleren om biodiversiteit te verankeren in hun bedrijfsvoering. In aanmerking komen Belgische en Nederlandse bedrijven gevestigd in de grensregio: dat is het werkveld van de Interreg-samenwerking tussen België en Nederland.
Investeren in groen loont
Drie jaar lang krijgen in totaal zeventig bedrijven een reeks instrumenten ter beschikking om concreet aan de slag te gaan, waaronder een scan om de huidige biodiversiteit op hun terreinen in kaart te brengen (het softwarepakket Biodiva) en een rekenapplicatie die concreet aantoont waarom investeren in ‘groene infrastructuur’ loont.
Buurbedrijven
In de regio rond Beerse (provincie Antwerpen) willen drie grote ‘buurbedrijven’ uit de chemische industrie en de bouwnijverheid nauw met elkaar samenwerken, samen met de gemeente. Ze worden hiervoor bijgestaan door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het gaat om de bedrijven Metallo Chimique, Wienerberger en Campine.
Amfibietunnels
De plannen omvatten onder meer de inrichting van enkele natuur- en ecobuffers, een heus vleermuizenverblijf, poelen voor de heikikker en de kamsalamander (typisch Kempense soorten) en een wachtbekken voor overtollig water. Daarnaast moeten enkele amfibietunnels voor een betere verbinding zorgen voor de kikkers en padden met het nabijgelegen kanaal Dessel-Schoten.