Inmiddels kan de Belg kiezen uit meer dan 20 verschillende modellen van elektrische wagens. De bekendste fabrikant is natuurlijk Tesla, maar ook traditionele autoproducenten zoals Volkswagen, Citroën en Renault hebben al meerdere EV-modellen in de aanbieding. De huidige prijzen variëren van iets minder dan zevenduizend euro (voor de Renault Twizy) tot een slordige tweehonderdduizend euro (de Tesla Roadster). Met die laatste koop je wel een auto die verre ruimtereizen aankan …
Stijgende trend
Het groeiende aanbod van EV’s volgt de stijgende vraag in ons land. Vorig jaar werden er bijna tweeduizend elektrische wagens ingeschreven. Daarmee doet de EV het net niet even goed als de CNG-wagen (die op aardgas rijdt). Bovendien blijft de plug-in hybride onder de milieuvriendelijke wagens veruit het populairst. Naar alle verwachting zullen er dit jaar veel meer EV’s verkocht worden, als we de sterk toenemende trend van de voorbije jaren mogen doortrekken.
Klein en groot bereik
Net als de prijs loopt ook het rijbereik (de autonomie) sterk uiteen tussen de verschillende beschikbare EV-modellen. Met een Tesla Roadster haal je met een volledig opgeladen batterij gemakkelijk duizend kilometer, terwijl je met een Renault Twizy, Peugeot Ion, Smart Electric of Volkswagen e-up na honderd kilometer al beter begint uit te kijken naar een laadpaal. Al is dat – met een gemiddelde pendelafstand van 38 km – natuurlijk ruimschoots voldoende voor het doorsnee dagelijks gebruik.
Toch is het oppassen met de cijfers over het bereik zoals ze geafficheerd worden door de fabrikanten. Volgens Test-Aankoop refereren die nog altijd naar laboratoriumomstandigheden, waarbij de airco of verwarming niet aanstaat en waarbij er geen passagiers meerijden of bagage in de koffer ligt. De consumentenorganisatie nam eind vorig jaar de proef op de som, en ontdekte dat het bereik soms tot veertig procent lager ligt dan geadverteerd. Intussen stappen steeds meer autofabrikanten over naar een nieuwe, realistischere testomgeving. De verwachting is dus inderdaad dat de fabriekscijfers binnenkort de reële verbruikscijfers beter zullen benaderen.
Waar opladen?
De federale en gewestregeringen hebben zich voorgenomen om tegen 2020 minstens 18.000 openbare laadpalen te voorzien in België. Twee jaar voor die deadline wordt duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Sommige cijfers zijn ook bedrieglijk. Zo klopt het inderdaad dat er in België meer oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn dan tankstations, maar dat is natuurlijk appelen met peren vergelijken. Aan een laadpaal kan vaak maar één auto hangen, terwijl een tankstation meestal meer dan vier pompen telt. Bovendien is twee derde van de huidige laadpalen eigendom van een bedrijf – en dus niet (altijd) publiek toegankelijk. Conclusie: er zijn nog maar zo’n duizend publieke laadpalen beschikbaar.
Die publieke laadpalen vind je soms bij tankstations, maar ook op parkings van grote bedrijven zoals Ikea, of op parkings van supermarkten. Betalen (als je moet betalen) kan via een waaier van mogelijkheden: via een abonnement, via sms, betaalpas of zelfs cash. Voor wie veel kilometers elektrisch rijdt, is de abonnementsformule wellicht de goedkoopste. Voor een schamele honderd euro heb je er al een.
Een andere optie is thuis een laadpaal (laten) installeren. De kostprijs varieert tussen driehonderd en duizend euro. Het voordeel? De laadpaal laadt dubbel zo snel op als een gewoon stopcontact. Bovendien kan je de (gratis) elektriciteit opgewekt met je zonnepanelen rechtstreeks naar je laadpaal sturen. Het nadeel? Veel mensen die in de stad wonen en voor wie de elektrische wagen dus echt nuttig kan zijn, hebben geen eigen parkeerplaats of garage. Een eigen laadpaal installeren is voor hen dan ook onmogelijk. De installatie van veel meer publieke laadpalen is dus onontbeerlijk voor de democratisering van de EV.
Fiscale prikkels
Tot slot moedigen verschillende overheden de aankoop van een elektrische wagen aan. Tot en met 2019 kan je rekenen op een premie, afhankelijk van de aankoopprijs. Bovendien is een elektrische wagen voor zelfstandigen 120 (!) procent aftrekbaar. En voor een EV geldt de laagste verkeersbelasting en laagste inverkeersstellingstaks (61,50 euro, ongeacht het vermogen).