Wat zijn de voordelen van carpoolen?
Het vraagt enige voorbereiding en goede afspraken, maar carpoolen biedt vooral heel veel voordelen.
- Samen rijden is véél leuker dan alleen. Zelfs in de file staan is een pak aangenamer als je intussen een gesprek kan voeren.
- Je leert je collega’s beter kennen. Op het werk heb je niet altijd de tijd om rustig een gesprek te voeren, in de auto kan je in alle rust praten.
- Het is goed voor het milieu én je portemonnee. Je beperkt de CO2-uitstoot en je kan de kosten van je rit onderling verdelen. In sommige gevallen krijg je ook een fiscaal voordeel.
- Als passagier bespaar je tijd. Onderweg even een telefoontje doen of een e-mail beantwoorden? Als je meerijdt met een collega krijg je misschien zelfs wat werk verzet.
- Carpoolen kan ook een oplossing bieden voor parkeerproblemen, bijvoorbeeld als je werkgever maar een beperkt aantal parkeerplaatsen voorziet.
Hoe worden de kosten vergoed?
Spreek je af om samen te rijden, dan kan je een bedrag afspreken om de transportkosten te vergoeden. Ook als je werkgever carpoolen op bedrijfsniveau organiseert, bepaal je dat bedrag in onderling overleg. Taxistop adviseert een vergoeding van 0,08 euro per kilometer voor het woon-werktraject en 0,21 euro per kilometer om passagiers op te halen of af te zetten. Dat bedrag hoef je niet fiscaal aan te geven, zolang het maar niet zo hoog is dat je er winst mee maakt. Om beurten rijden kan natuurlijk ook, zo hoef je elkaar helemaal niets te betalen.
Fiscaal voordeel voor chauffeurs én passagiers
Organiseert je werkgever carpoolen voor alle werknemers, dan kan je rekenen op een belastingvoordeel, of je nu chauffeur bent of passagier. De belastingvrijstelling hangt af van verschillende zaken:
- de manier waarop je je beroepskosten inbrengt – forfaitaire of werkelijke kosten
- of je met je eigen auto rijdt of met een bedrijfswagen
Om recht te hebben op dat voordeel hoef je niet bij hetzelfde bedrijf te werken als je carpoolerpartner(s). Rijd je bijvoorbeeld samen met je partner, een buur of een kennis naar het werk en legt je werkgever die spontane vorm van carpooling contractueel vast, dan genieten jullie toch van het fiscaal voordeel.
Tips voor beginnende carpoolers
- Schrijf je in op een carpoolplatform zoals carpool.be of maak gebruik van een carpoolapp.
- Maak heldere afspraken: wie rijdt er wanneer, hoe vaak wisselen jullie af, welke vergoeding betalen jullie elkaar.
- Zoek een carpoolparking op je woon-werkroute die vlot bereikbaar is en waar de andere passagiers hun auto veilig kunnen parkeren.
- Voorzie een back-upplan voor onvoorziene situaties: verwittig elkaar op tijd als iemand ziek is of bij autopech, en zorg dat er een alternatief voorhanden is.
- Respecteer elkaars auto: laat het bedienen van de radio, airco en andere knopjes over aan de bestuurder en laat andermans auto proper achter.