Wil je het maximum uit je soep halen? Ga dan voor huisgemaakte soep boordevol lokale seizoensgroenten. Om de verse smaak en de vitaminen van de groenten optimaal te bewaren, gebruik je het best een snelkookpan om ze klaar te maken. Durf gerust te variëren op recepten naargelang de producten die voorhanden zijn en volgens je eigen smaak en creativiteit. Sommige soepen zijn lekkerder als je ze mixt, andere smaken juist beter als er nog wat stukjes in zitten. Je mag soep zeker invriezen (tenzij ze bereid werd op basis van bevroren groenten). Voeg room, korstjes, vermicelli, tomatenconcentraat, geraspte of verse kaas, en verse of gedroogde kruiden toe om je soep extra lekker te maken.
7 redenen om (meer) soep te eten
1. Soep is een echte opkikker, zeker als het buiten heel koud is.
2. Ze zorgt ervoor dat je dagelijks de aanbevolen porties groenten binnenkrijgt: zo’n 200 gram per dag.
3. Het is wetenschappelijk bewezen dat soep boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zit, en dat ze spoorelementen bevat die je beschermen tegen kanker.
4. Is je soep gemixt, dan is ze een manier om je kinderen toch groenten te laten eten die ze anders niet eens in hun mond zouden stoppen.
5. Je kan soep maken met het hele gezin: organiseer een kookworkshop met de kinderen en laat ze helpen met schillen, snijden, roeren, …
6. Door soep te eten hou je je vochtgehalte op peil, zeker als je de neiging hebt om gedurende de dag weinig water te drinken.
7. Eet je soep voor je maaltijd, dan zal je daarna minder eten omdat je sneller een verzadigd gevoel hebt.
Recept: pompoensoep met citrusvruchten en verse koriander
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg pompoen in dikke stukken • 1/2 kg wortelen • 2 grote uien • 25 cl vloeibare room • 1 eetlepel kurkuma • 0,75 cl sinaasappelsap met pulp• de schil (zeste) van 1 sinaasappel • 1 l groentebouillon • 1 kruidentuiltje • zout en peper • verse koriander
Bereiding
Snij de wortelen in grove stukken en de uien in grote ringen. Stoof ze even aan in wat vetstof. Voeg de stukken pompoen, het kruidentuiltje toe en daarna de kurkuma, het zout en de peper. Voeg een liter groentebouillon toe, zodat alles onder water staat, en laat 30 minuten koken. De wortelen moeten zacht zijn voor je alles mixt met de staafmixer. Voeg na het mixen het sinaasappelsap toe en breng aan de kook. Kruid eventueel bij, voeg de room toe en roer zachtjes door elkaar. Werk af met de verse koriander.